Vanliga frågor

search icon

Symtom på herpes

Herpes, både munherpes och könsherpes, får du från ett virus som heter Herpes simplex. Herpes simplex finns i två varianter, typ 1 och typ 2. Typ 1 är vanligast på överkroppen, främst munnen. Och typ 2 är vanligast på underkroppen, då främst könet. Har du en gång fått viruset i kroppen har du det livet ut - även när du inte har utbrott. När du inte har herpesutbrott finns det alltså ändå latent.

Det vanligaste symtomet är blåsor och sår på, i eller omkring munnen eller könet. Det drabbade området kan göra ont, kännas ömmande, stickande eller pulserande. Det är vanligtvis rött och kliar. Har du herpes vid könsorganet kan det också göra ont när du kissar.

Det första utbrottet av herpes brukar vara det mest smärtsamma och besvärliga. Du kan till och med få feber och symtomen kan stanna kvar upp till tre veckor efter debut. Du kan också få ont i halsen och få svullna lymfkörtlar. Du ska söka fysisk läkarvård vid ditt första utbrott för att få diagnos och behandling för din herpes.

Det börjar oftast med att du har ont i huden runt könsorganet. Det kan svida, klia och kännas växlande varmt och kallt. I nästa steg får du blåsor som spricker och blir sår. Du kan också få feber. Infektionen kan spridas till ljumskar, lår, skinkor, urinrör, ändtarmsöppning och pungen eftersom nerverna i dessa delar sitter ihop. Du ska söka fysisk läkarvård för att få diagnos och behandling vid ditt första utbrott av herpes. Är du gravid vid ditt första herpesutbrott ska du alltid kontakta din vårdcentral eller barnmorska.

Ja, alla blåsor du kan få i munnen är inte herpes. Det kan också vara afte eller höstblåsor. Afte är gör också ont och är oftast gulaktiga. De smittar inte och läker helt av sig själv. Höstblåsor är en virusinfektion som vanligtvis drabbar barn under tio år. Även dessa går över av sig själv.

Så smittar herpes

Du får herpes från ett virus som överförs när hud eller slemhinnor kommer i kontakt med sekretet från en herpesblåsa. Du smittas enklast via pussar och kyssar.

Det tar från ett par dagar upp till ett par veckor. De första symtomen är oftast en brännande eller stickande smärta.

Intim kontakt ökar risk för smitta. Kondom kan skydda, men ibland sitter utslagen utanför området som kondomer täcker och då är man oskyddad. Det finns inget sätt att garantera skydd mot smitta vid intim kontakt.

Ja, herpesutbrott utan symtom (asymtomatiska utbrott) är inte ovanliga. Den kliniska erfarenheten är att om man brukar få symtomatiska återfall så fortsätter det så - man blir inte plötsligt asymtomatisk vid utbrotten. De asymtomatiska individerna är alltid asymtomatiska.

Du smittar mest när munsåret är nytt och smittar mindre när såren eller blåsorna har torkat in och fått skorpor. Det tar vanligtvis några dagar. Du kan tänka på att använda kondom eller slicklapp, inte kyssas eller dela sekret omkring det drabbade området när du har utbrott. Du kan också hindra spridning genom att hålla en god handhygien.

Behandla herpes

Har du fått diagnosen herpes av läkare tidigare kan du dels söka vård av oss direkt vid första symtom, du får vanligtvis recept inom 30 minuter. Dels kan du få ett recept som du kan ha hemma och ta så fort du känner symtom. Det är viktigt att behandla så fort du känner första symtom. Behandling efter 48 timmar har ingen visad effekt. Vi kan ge vård vid både herpes runt och i munnen och runt och i könsorganet. Receptbelagda tabletter är den mest effektiva behandlingen mot herpesinfektioner.

Har du lindriga besvär behöver du inte söka vård för din herpes. Det finns receptfria läkemedel som lindrar och du kan använda smärtstillande mot smärtan. Vet du att du inte lindras av receptfria läkemedel kan du söka vård hos oss. Har du däremot mycket stora besvär, variga sår, sår som täcker större områden eller om såren inte läkt efter tre veckor ska du söka fysisk vård. Du ska också söka vård om du får ont i ett öga, om det tåras eller blir rött. Har du feber ska du också söka fysisk vård. Detsamma gäller vid ditt första herpesutbrott och om du snart ska föda barn.

Misstänker du att du har herpesutbrott för första gången ska du alltid kontakta en läkare. Läkaren kan oftast avgöra om du har herpes genom att titta på utslagen. Ibland vill hen ta ett prov. Då duttar hen en bomullspinne i sårvätskan. Är du gravid kan du dessutom behöva lämna ett blodprov.

Det finns receptfria antiviruskrämer och plåster att köpa på apoteket, de kan ha en viss effekt. Du kan till exempel få lite mindre ont och att såren läker snabbare. Bäst fungerar de om du använder dem redan när du känner stickningar, innan munsåret blossat upp. För smärtan kan du använda receptfria smärtstillande läkemedel. Den receptfria salvan Xylokain kan bedöva smärtan lokalt.

Försök att hålla såren så luftigt som möjligt. Undvik smink, hudkrämer och plåster. Du ska inte heller pilla på sår eller sårskorpor.

Antivirala medel går att likna med antibiotika som används mot bakterier. Det fungerar så att det är viruset självt som aktiverar läkemedlet. Läkemedlet binder in i virusets delningsmolekyler och stoppar delningen. Läkemedlet tar inte bort viruset men kan lindra symtomen, hindra spridning och göra att du får ett kortare utbrott.

Behandlingen kan interagera med litium och teofyllin. Behandlingen går att kombinera med alla andra läkemedel.

Herpesviruset - herpes simplex

Det finns två olika herpesvirus, typ 1 och typ 2. Herpes simplex typ 1 orsakar främst infektioner på överkroppen, vanligast runt och i munnen. Herpes simplex typ 2 ger besvär på underkroppen där sår runt och i könsorganet är vanligast. Herpes typ 1 kan också orsaka herpes i underlivet och har då troligtvis överförts vid oralsex. Typ 2 sprider sig sällan till munnen. Vid en sådan infektion får du herpes i svalget och liknar en väldigt smärtsam halsfluss.

Ingen resistens finns rapporterad mot dessa antivirala medel och biverkningsprofilen innefattar endast individer med överkänslighet mot själva läkemedlet.

Barn och graviditet

Du ska kontakt en vårdcentral eller en jouröppen mottagning snarast om ditt barn har blåsor runt munnen eller hög feber.

Är det din första infektion kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare för att minska risken att smitta ditt barn. Det är ovanligt att spädbarn får herpes och om det händer finns virushämmande läkemedel även till dem. Du ska också vara noggrann med att tvätta händerna, inte pussa barnet och undvika att barnet kommer i kontakt med munsåren. Har du haft herpesinfektioner innan din graviditet har ditt fått barn antikroppar från dig i magen. Då finns det alltså ingen ökad risk för att barnet ska bli sjukt.

Det finns en liten risk att herpesviruset överförs till barnet under förlossningen. Det kan leda till en långvarig och svår herpesinfektion hos spädbarnet. Barnet kan också drabbas av hjärnhinneinflammation. Många gånger får du föda med kejsarsnitt för att undvika att du smittar barnet. Det är viktigt att du informerar om din pågående infektion till din barnmorska snarast och till förlossningsavdelningen om förlossningen sätter igång.

Herpes och komplikationer

Ja. Det är mycket ovanligt men det finns en association med Bell’s pares som är en ansiktsförlamning, hjärninflammation (viral encefalit) och hjärnhinneinflammation (viral meningit). Den mest allvarliga av dessa är encefaliten som obehandlad har hög dödlighet. Den drabbar 2-4 personer per miljon invånare och år.

Sår efter herpes brukar inte ge några ärr.

Frågor om tjänsten

Herpeskollen.se har öppet för läkarbesök dygnet runt! Våra läkare arbetar mellan klockan 7.00 och 22.00. Har du gjort ett besök under natten och fått ett recept kan du hämta ut läkemedlet direkt när apoteket öppnar.

Du kan se dina förskrivna läkemedel på lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se. Dina recept är personliga och kan vara känsliga, därför kommunicerar vi aldrig vilka läkemedel du har fått via mejl eller sms.

Du kan läsa hur vi behandlar dina personuppgifter under www.herpeskollen.se/agreements/integritetspolicy. Integritetspolicyn beskriver hur vi hanterar personuppgifter, syftet med hanteringen, och vilka rättigheter du som använder våra tjänster har gällande dina personuppgifter.